štvrtok 24. decembra 2015

Református templom Tornagörgőn - Kostol refomovanej cirkvi v Hrhove

V západnej časti travertínovej kopy vytvorenej vodami potoka Fej, prameniaceho na úbočí Horného vrchu, stojí kostol reformovanej cirkvi. Základný kameň kostola bol položený 16. marca 1784 a v nasledujúcom roku bol kostol aj dokončený. Duchovným bol v tom čase Ferenc Gasparóczky. Veža kostola bola pristavaná v rokoch 1795-96.
Pri ničivom požiari, ktorý postihol obec 18. marca 1846, bola zničená strecha kostola aj s maľovaným kazetovýcm stropom a celým zariadením kostola. Ešte v tom istom roku bol kostol obnovený, ale pôvodný plochý strop bol nahradený štyrmi poľami českej klenby. Dnešné zariadenie kostola bolo vyrobené v dielni stolárskeho majstra Jána Wandráka v roku 1852.
Organ je z roku 1886, vyrobený bol u budapeštianskeho majstra Lászlóa Országha. Veriacich zvolávajú dva zvony umiestnené v kostolnej veži.

A Felső-hegy oldalában fakadó Fej-forrás vize által épített édesvízimészkő-kúpon, a pataktól nyugatra áll a falu református temploma. Alapkövét 1784. március 16-án tették le és az épület a rá következő évben el is készült, Gasparóczky Ferenc lelkipásztorsága idején. Tornyát 1795–96-ban emelték.
1846. március 18-án a templom tetőszerkezete és az eredeti festett fakazettás mennyezet (és a templom berendezése) elhamvadt a települést sújtó nagy tűzben. Még ebben az évben újjáépült, azonban a síkmennyezet helyett négy csehsüveg-boltozatot készítettek. 1852-ben Wandrák János asztalosmester műhelyéből került ki a ma is látható berendezése. 
Orgonája 1886-ból származik, Országh László budapesti mester munkája. A templom tornyában két harangot találunk. 

Text / szöveg: Koleszár Krisztián











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára